Etusivu » Itä-Suomen yliopiston huippuosaaminen urheilu-uran tukena

Itä-Suomen yliopiston huippuosaaminen
urheilu-uran tukena

Itä-Suomen yliopiston sovelletun fysiikan laitoksella toimiva HUMEA laboratorio sekä Kuopion alueen urheiluakatemia tekevät yhteistyötä urheilijoiden seurantaan ja testaukseen liittyen. Korkeatasoiset mittaus- ja analysointimenetelmät antavat valmennukselle tietoa ja varmuutta valmentautumisen tueksi.

HUMEA laboratorioMuun muassa Itä-Suomen yliopistossa lääketiedettä opiskeleva kilpasoutaja Joel Naukkarinen on käynyt Kuopion kampuksella sijaitsevassa laboratoriossa testaamassa erilaisia kuormitusmalleja ja soututekniikan taloudellisuutta. Laboratorio-olosuhteissa saadaan toteutettua ja todennettua monia asioita. Niiden tulos tulee myös pystyä todentamaan mahdollisimman lajinomaisissa olosuhteissa.
HUMEA laboratorioSoututekniikan taloudellisuuden ja kuormitusmallien testaamiseksi Joelille luotiin seuraava mittausasetelma: Soudetaan kolmella erilaisella tekniikalla vakiomatka ja kaikki vedot samaan loppuaikaan. Mitataan hengityskaasut kaikista vedoista ja katsotaan, minkä tekniikan aikana elimistö kuluttaa vähiten happea. Tekniikat olivat alkuvetopainotteinen, loppuvetopainotteinen sekä nopean tahdin soutuveto. Hengityskaasujen lisäksi mitattiin ja analysoitiin lihassähkökäyrä (EMG) kahdestatoista lihaksesta, sydämen impedanssikardiografia (ICG) sekä veren laktaattipitoisuus. Tavoitteena on toteuttaa seuraava testausprotokolla vesillä.

”Kestävyysurheilijana testaus on luonnollinen sekä välttämätön osa valmentautumista”, kuvailee Naukkarinen. ”Olen pystynyt hyödyntämään urheiluakatemian testauspalveluista aiemmin kynnystestiä, jossa aerobinen ja anaerobinen kynnys määritetään soutuergometrilla. Kenttätestinä toteutettu kontrollitesti integroituu vaivatta valmentautumiseen. Taloudellisuuden testaaminen HUMEA-laboratoriossa oli loistava ja oleellinen lisä oman lajini valmentautumiseen.”

”HUMEA-labrassa on mahtavat välineet sekä osaamista erilaiseen urheilijan testaukseen ja analysointiin tieteellisen tarkasti”, kertoo urheiluakatemian fysiikkavalmentaja Antti Heinänen. ”Urheiluakatemia on luonut omat kenttätestaus mahdollisuudet. Yhteistyö yliopiston kanssa mahdollistaa urheilusuorituksen monipuolisemman tieteellisen tarkastelun sekä analysoinnin. Labrassa on erilaisia laitteita esim. voima-antureilla instrumentoitu juoksumatto, 3D kuvantamisjärjestelmä, langaton EMG-laitteisto, voimalevyjä sekä kiihtyvyysantureita, ja puettavia asentoantureita (IMU). Puettavia antureita käyttäen liikkeen ja lihasaktiivisuuksien mittaus on mahdollista myös lajiolosuhteissa.”

Osaamisverkoston kasvu ja keskustelun lisääminen ovat urheiluakatemian tavoitteita. Kuopion alueen toimijoiden verkostoituminen ja valmentajien osaamisen kehittäminen ovat huikeita mahdollisuuksia tukea huippu-urheilun valmentautumista. Ennen Joelin testiä laboratoriota ovat päässeet hyödyntämään muun muassa Suomen mäkimaajoukkue, kiinalaisten mäkihyppääjien valmennusryhmäIlkka Herola sekä Liisa Lilja.

Katso alla olevalta videolta kooste Joelin testauksesta Kuopion kampuksella HUMEA-laboratoriolla. Lisätietoa Kuopion alueen urheiluakatemian seuranta- ja testaustoiminnasta: Kuopion alueen urheiluakatemian asiantuntijatoiminta.

Sinua saattaisi kiinnostaa

Sports meet Business työpaja

Sports meet Business työpaja

Panostusta urheilijoiden työelämäkontakteihinja sponsorointiosaamiseenKuopion alueen urheiluakatemia ja Business Center Pohjois-Savo järjestivät yhteistyössä työpajan, jossa...

lue lisää

Kuopion alueen urheiluakatemia

Hannes Kolehmaisen katu 4
70110 Kuopio
+ 358 44 718 1790

Kaikki yhteystiedot >>