Lentopalloilijan psyykkinen valmennus – Hilkka Hujasen kokemuksia
Moikka! Miun nimi on Hilkka, lentopallo- ja urheilupiireissä tunnetaan myös nimellä ”Hilu”. Oon harrastanut lentopalloa vuodesta 2004 ja nyt pari kolme vuotta on tultu pelailtua puoli ammattilaisena lentopallon naisten mestaruusliigassa. Oon kotoisin Savonlinnasta mutta muutin lentopallon perässä Kuortaneelle urheilulukioon, kun olin 16-vuotias.
Luonteeltani olen innostuva idealisti, määrätietoinen ja helposti lähestyttävä ilopilleri. Pelaan Puijo Wolleyssä yleispelaajana ja toimin joukkueen kapteenina. Opiskelen pelaamisen ohella koulunkäynninohjaajaksi Savon ammattiopistossa ja olisi tarkoitus valmistua 2021 keväällä tai viimeistään syksyllä.

Lopulta psyykkisen valmennuksen aloittaminen Saaran kanssa oli helppoa: Kuopion alueen urheiluakatemian kautta saa kaksi ensimmäistä käyntiä maksutta, jolloin pääsee tutustumaan, mistä on kyse ja olisiko tämä hyvä mulle. Lisäksi Saara ymmärtää hyvin, mitä on olla urheilija. Myös Saaran kiinnostus eri lajeja kohtaan on tärkeää. Urheilupsykologin tapaamisia voi kokeilla avoimin mielin, ja vaikka ei heti silloin jatkaisi, niin tietää, minne voi myöhemmin tarvittaessa mennä.
Minusta on siistii, että haluaa pitää omasta henkisestä hyvinvoinnista huolta! Minulla ei ollut mitään ongelmaa, kun aloitin käynnit, vaan halusin kehittää itseäni pelaajana. Keskusteluista saa paljon eväitä henkiseen kasvuun ja hyvinvointiin. Me ollaan tapaamisissa käyty läpi esimerkiksi itsekriittisyyttä, itsetuntemusta, itsepuhelua ja eri rooleja pelaajana sekä sitä, miten nämä eri roolit vaikuttaa omaan tekemiseen ja itsearviointiin. Olen huomannut, että kun on käynyt Saaran luona juttelemassa, on kevyempi olo, kun lähtee pois! Käynneistä on ollut erityisen paljon hyötyä pelisuoritukseen otteluissa.
Kävijöiden määrä urheilupsykologin yksilöohjauksissa lisääntyy koko ajan. Tieto ja hyvät kokemukset leviää nopeasti kaverilta kaverille. Mielen valmennus on yhtä tärkeää kuin mikä tahansa muukin harjoittelun osa-alue. Valmentajat tukevat urheilijoita psyykkisessä valmennuksessa, mutta urheilupsykologi on myös tukiverkostona urheilijan taustalla. Urheiluakatemiaympäristössä teemme yhteistyötä valmentajien kanssa psyykkisessä valmennuksessa myös valmennusryhmissä, kertoo urheiluakatemian urheilupsykologi Saara Grönholm.
Joskus käynneissä voi olla tiiviimpiä jaksoja, ja välillä niissä voi olla pidempi tauko. Asioita käydään läpi tarveperusteisesti. Tietty säännöllisyys on eduksi, jolloin kontakti säilyy. Monesti käsitellään myös urheilun ulkopuolella tapahtuvia asioita, ja annetaan hetki aikaa tarkastella muita elämänosa-alueita, elämän muutoksia jne., koska kaikki liittyy kaikkeen.

Kuopion alueen urheiluakatemiassa tuetaan urheilijoiden kaksoisuraa erilaisin asiantuntijatoiminnoin, joihin kuuluu muun muassa sertifioidun urheilupsykologin tuki. Lue lisää: Kuopion alueen urheiluakatemian asiantuntijatoiminta.

- 35-vuotias psykologi, 4-vuotiaan pojan äiti, psykoterapeuttiopiskelija ja intohimoinen luontoliikkuja, urheilija ja seuratoimija.
- Harrastuksia mm. maantiemaraton, polkujuoksu, triathlon, maastopyöräily ja swimrun.
- Kuopion alueen urheiluakatemian urheilupsykologi. Päätoiminen työpaikka Coronaria Tietotaito Oy.
Sinua saattaisi kiinnostaa
Sports meet Business työpaja
Panostusta urheilijoiden työelämäkontakteihinja sponsorointiosaamiseenKuopion alueen urheiluakatemia ja Business Center Pohjois-Savo järjestivät yhteistyössä työpajan, jossa...
Urheiluakatemialaisia alppihiihdon nuorten MM-kisoihin 2021
Urheiluakatemialaisia alppihiihdon nuortenMM-kisoihin 2021Kuopion alueen urheiluakatemialaisia on valittu mukaan alppihiihdon nuorten MM-kisoihin 2021. Suomen edustusjoukkueessa...
Opiskelijoille myyntipuheen harjoittelumahdollisuus Tahko Ski Lift Pitch tapahtumaan
Urheilijoille mahdollisuus harjoitellamyyntitaitojaan käytännössäHaluatko kontakteja työelämään, testata omaa yhteistyöideaasi ja harjoitella myyntipuhetta käytännössä? Tänä vuonna...