Etusivu » Lentopalloilijan psyykkinen valmennus – Hilkka Hujasen kokemuksia

Lentopalloilijan psyykkinen valmennus – Hilkka Hujasen kokemuksia

Moikka! lentopalloilija hilkka hujanenMiun nimi on Hilkka, lentopallo- ja urheilupiireissä tunnetaan myös nimellä ”Hilu”. Oon harrastanut lentopalloa vuodesta 2004 ja nyt pari kolme vuotta on tultu pelailtua puoli ammattilaisena lentopallon naisten mestaruusliigassa. Oon kotoisin Savonlinnasta mutta muutin lentopallon perässä Kuortaneelle urheilulukioon, kun olin 16-vuotias.

Luonteeltani olen innostuva idealisti, määrätietoinen ja helposti lähestyttävä ilopilleri. Pelaan Puijo Wolleyssä yleispelaajana ja toimin joukkueen kapteenina. Opiskelen pelaamisen ohella koulunkäynninohjaajaksi Savon ammattiopistossa ja olisi tarkoitus valmistua 2021 keväällä tai viimeistään syksyllä.

Urheilupsykologi Saara ja Hilkka HujanenOlen käynyt noin vuoden verran melko säännöllisesti urheilupsykologin tapaamisissa. Meillä on ollut myös urheiluakatemiassa koko joukkueen ja urheilupsykologin kanssa yhteisiä psyykkisen valmennuksen tapaamisia, mitä on syvennetty yksilöajoilla. Ennen Saaran luona käyntejä, olin miettinyt urheilupsykologilla käyntiä. Sitten kuulin, että yksi toinen pelaaja oli käynyt Saaran kanssa juttelemassa, ja myös valmentaja kertoi tällaisesta mahdollisuudesta. Sain yhteystiedot ja otin yhteyttä ja sovittiin ensimmäinen aika.

Lopulta psyykkisen valmennuksen aloittaminen Saaran kanssa oli helppoa: Kuopion alueen urheiluakatemian kautta saa kaksi ensimmäistä käyntiä maksutta, jolloin pääsee tutustumaan, mistä on kyse ja olisiko tämä hyvä mulle. Lisäksi Saara ymmärtää hyvin, mitä on olla urheilija. Myös Saaran kiinnostus eri lajeja kohtaan on tärkeää. Urheilupsykologin tapaamisia voi kokeilla avoimin mielin, ja vaikka ei heti silloin jatkaisi, niin tietää, minne voi myöhemmin tarvittaessa mennä.

Minusta on siistii, että haluaa pitää omasta henkisestä hyvinvoinnista huolta! Minulla ei ollut mitään ongelmaa, kun aloitin käynnit, vaan halusin kehittää itseäni pelaajana. Keskusteluista saa paljon eväitä henkiseen kasvuun ja hyvinvointiin. Me ollaan tapaamisissa käyty läpi esimerkiksi itsekriittisyyttä, itsetuntemusta, itsepuhelua ja eri rooleja pelaajana sekä sitä, miten nämä eri roolit vaikuttaa omaan tekemiseen ja itsearviointiin. Olen huomannut, että kun on käynyt Saaran luona juttelemassa, on kevyempi olo, kun lähtee pois! Käynneistä on ollut erityisen paljon hyötyä pelisuoritukseen otteluissa.

urheilupsykologin vastaanottoKävijöiden määrä urheilupsykologin yksilöohjauksissa lisääntyy koko ajan. Tieto ja hyvät kokemukset leviää nopeasti kaverilta kaverille. Mielen valmennus on yhtä tärkeää kuin mikä tahansa muukin harjoittelun osa-alue. Valmentajat tukevat urheilijoita psyykkisessä valmennuksessa, mutta urheilupsykologi on myös tukiverkostona urheilijan taustalla. Urheiluakatemiaympäristössä teemme yhteistyötä valmentajien kanssa psyykkisessä valmennuksessa myös valmennusryhmissä, kertoo urheiluakatemian urheilupsykologi Saara Grönholm.

Joskus käynneissä voi olla tiiviimpiä jaksoja, ja välillä niissä voi olla pidempi tauko. Asioita käydään läpi tarveperusteisesti. Tietty säännöllisyys on eduksi, jolloin kontakti säilyy. Monesti käsitellään myös urheilun ulkopuolella tapahtuvia asioita, ja annetaan hetki aikaa tarkastella muita elämänosa-alueita, elämän muutoksia jne., koska kaikki liittyy kaikkeen.

Haluaisin sanoa lentopalloilija Hilkka Hujanenkaikille urheilijoille, ketkä miettii urheilupsykologille menoa, että itsellä siitä on ollut hurja apu muun valmennuksen ohella. Kuopion alueen urheiluakatemialaiset ovat etuoikeutettuja saamaan kaksi ilmaista käyntiä. Saara on huippu tyyppi ja olen itse henkisesti kasvanut viimeisen vuoden aikana urheilijana sekä ihmisenä paljon! Jos sua mietityttää jokin asia urheilupsykologin käynnissä, henkisessä valmennuksessa, tai haluaisit muuten vaan vaihtaa ajatuksia ja ideoita – muhun saa ottaa yhteyttä! Vastaan mielelläni askarruttaviin kysymyksiin tai ihan vaan jutskailla urheilusta ja elämästä. =) Instagram: @hilkkatuulia

Kuopion alueen urheiluakatemiassa tuetaan urheilijoiden kaksoisuraa erilaisin asiantuntijatoiminnoin, joihin kuuluu muun muassa sertifioidun urheilupsykologin tuki. Lue lisää: Kuopion alueen urheiluakatemian asiantuntijatoiminta.

Saara Grönholm saara grönholm

  • 35-vuotias psykologi, 4-vuotiaan pojan äiti, psykoterapeuttiopiskelija ja intohimoinen luontoliikkuja, urheilija ja seuratoimija.
  • Harrastuksia mm. maantiemaraton, polkujuoksu, triathlon, maastopyöräily ja swimrun.
  • Kuopion alueen urheiluakatemian urheilupsykologi. Päätoiminen työpaikka Coronaria Tietotaito Oy.

Sinua saattaisi kiinnostaa

Sports meet Business työpaja

Sports meet Business työpaja

Panostusta urheilijoiden työelämäkontakteihinja sponsorointiosaamiseenKuopion alueen urheiluakatemia ja Business Center Pohjois-Savo järjestivät yhteistyössä työpajan, jossa...

lue lisää

Kuopion alueen urheiluakatemia

Hannes Kolehmaisen katu 4
70110 Kuopio
+ 358 44 718 1790

Kaikki yhteystiedot >>